Koerscorrectie

Disclaimer:

Ik ben in 2018 begonnen met het uitschrijven van herinneringen aan gesprekken tussen volwassenen die ik als kind heb opgevangen.

Houd er bij het lezen van rekening mee dat dit doorvertelde verhalen en details zijn, doorgegeven van persoon op persoon, vaak 2e of 3e hands verhaalt. Niet alles zal exact kloppen en ik heb hier en daar ook wat artistieke vrijheden genomen om er een leesbaar en mooi vloeiend verhaal van te kunnen maken.

 

Als klein meisje, ik zal niet ouder zijn geweest dan acht en niet jonger dan zes, genoot ik altijd van verjaardagen of andere gelegenheden bij mijn opa & oma of

Tante Nel & Oom Tom thuis. Soms ook bij Tante Ber. Als mijn opa en zijn broers en zussen (Hans, Guus, Ber, Wil, Tom, Nel en Kees) bij elkaar waren dan kwamen de verhalen die zo levendig werden verteld en uitgebeeld dat je het gevoel kreeg erbij te zijn geweest. Dit gebeurde vaak met zoveel passie en humor dat bij veel mensen de tranen van het lachen over de wangen liepen of dat je op het puntje van je stoel zat van de spanning hoe zo’n verhaal zou aflopen.  Mijn vader en zijn broers en zus hebben diezelfde gaven geërfd. Door de jaren heen heb ik veel verhalen, meerdere keren gehoord, verteld door verschillende mensen. Door getuigen of door de volgende generatie die het weer doorvertelden. Ik denk dat mijn liefde voor geschiedenis daar begonnen is. Van een aantal verhalen, die in mijn geheugen gegrift staan, heb ik door verschillende puzzelstukjes in elkaar te passen, een redelijk beeld gekregen om er zodoende een kortverhaal van te kunnen schrijven.

 

Het is 2024 en de wereld staat wederom in brand.

Rusland viel op 24 februari 2022 Oekraïne binnen en deze oorlog is nu al ruim twee jaar gaande. Hoe gek is het om erbij stil te staan dat het leven voor ons gewoon lijkt door te gaan.

 

Terreurorganisatie Hamas voert op 7 Oktober 2023 een aanval uit op Israël. Zo’n 1200 mensen vinden de dood en er vinden hoogst waarschijnlijk zeer gewelddadige verkrachtingen plaats. 250 mensen worden door Hamas meegenomen naar Gaza als gijzelaars.

 

Israël reageert hierop met luchtaanvallen op Gaza en start enkele weken later ook een grondoffensief.

Binnen zes maanden zijn er 33.000 Palestijnen omgekomen, de meerderheid bestaande uit vrouwen en kinderen. Nog eens 75.000 Palestijnen raakten gewond. Dit is tegenover ongeveer 250 gesneuvelden Israëlische militairen. (bron NOS)

 

Van de 2.2 miljoen Palestijnen zijn er nu ongeveer 1,7 miljoen op de vlucht. Niet alleen voor het geweld, maar ook voor de schaarste op gebied van voedsel, woonruimte en medische zorg omdat Israël het gebied volledig heeft afgesloten en geen hulp toelaat.

 

 

Ondertussen staan wij vandaag in Nederland weer stil bij de verschrikkingen van ’40 – ’45 in ons land en voor onze strijdkrachten overal in de wereld en terwijl ik nadenk over hoe mijn eigen voorouders dit geleefd hebben, zowel tijdens, als met de impact op hun verdere levens na de bevrijding, kan ik niet anders dan denken aan de grote getalen mensen die op dit moment de meest verschrikkelijke dingen zien en ervaren. Hele generaties, zover er straks überhaupt nog Palestijnse generaties over zijn, zullen voor het leven getekend zijn.

Hamas en Gaza zijn niet synoniem. Net zoals de wereldwijde Joodse gemeenschap niet synoniem staat met Israël. Toch kan ik niet anders dan de herdenking met een meer zinkend gevoel in mijn buik dan ooit tevoren beleven. Hoe kan het zijn dat de mensheid deze les nog steeds niet begrepen heeft?

Tegelijkertijd is het herdenken belangrijker dan ooit.

We herdenken een tijd dat onze voorouders zich in een voor ons nu bijna onvoorstelbare situatie bevonden en een impact die, als mensen een momentje zouden kunnen nemen om met geopende ogen bewust naar de tekenen te zoeken, generaties later nog steeds een rol speelt.

 

Herdenken met reflectie is vandaag de dag meer nodig dan ooit tevoren in een maatschappij als de onze, omdat dit inleving en empathie mogelijk maakt en uiteindelijk hopelijk zal leiden naar actie, oplossingen met vrede als de ultieme prijs. 

Broer en zus Hans en Ber Pielage
Broer en zus Hans en Ber Pielage

Het is 2024. Sinds 2018 schrijf ik verhalen over mijn familiegeschiedenis in oorlogssituaties. De bezetting van ons land, maar ook de bezetting door ons land van Indonesië.

Mijn verhalen bron begint op te drogen. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer familieverhalen te vertellen, maar het zijn verhalen die ik niet ken of welke ik vergeten ben.

Daarbij is mijn grootste bron, mijn vader, vorig jaar overleden en mijn inspiratie generatie bestaande uit mijn overgrootouders en hun zoons en dochters, al enige tijd niet meer in het land der levenden.

 

Ik heb de afgelopen jaren verhalen geschreven over mijn oud ooms Guus en Wil en Tom. Over mijn oud tante Nel. Over mijn Opa en mijn Oma.

Er zijn mensen die in dat rijtje ontbreken en dat zijn mijn oud oom Hans en mijn oud tante Ber en de ouders van het zevenspan: Jan Pielage en Toos Pielage – Bottelier.

 

Tante Ber en tante Nel waren beide uit echt Pielage hout gesneden maar deze zussen waren ook elkaars tegenpolen en begrepen elkaar meestal niet waardoor hun karakters levenslang zouden botsen.

Tante Ber hield van gezelligheid, haar familieleden en lekker eten. Ze trouwde nooit en werkte tot aan haar pensioen voor het Psychiatrisch Ziekenhuis Santpoort als activiteiten begeleidster. Hoewel tante Nel en oom Tom eenmaal per maand er een punt van maakte mijn ouders en ons op te zoeken en ons altijd te voorzien van kleding en nieuwe schoenen wanneer tante Nel van mening was dat wij deze nodig hadden, was tante Ber op haar eigen manier net zo met ons bezig. Ze had geen auto dus wij zochten haar twee, drie keer per jaar op in haar woning in Bloemendaal. Dan kregen we altijd een berg nieuwe artistieke spullen in de vorm van ecoline, kleurpotloden, klei, schetsboeken en altijd altijd altijd een boek met mooie verhalen. Ze wist ook altijd de juiste boeken voor iemand te vinden, passend bij je leeftijd en sprekend tot je verbeelding of ter bevordering van je ontwikkeling.

 

In de week voordat ik voor het eerst naar de brugklas ging stak tante Nel me in nieuwe kleren en vervolgens bezocht ik met mijn vader tante Ber die me mee uit lunchen nam (want met een volle maag was alles altijd leuker) en kocht vervolgens een horloge voor me (dat ik zelf mocht uitzoeken) omdat ik had laten vallen dat ik bang was dat ik te laat zo komen voor mijn lessen. En natuurlijk een boek. 

Tante Ber raakte neerslachtig tijdens de oorlog en bracht hele periodes in bed door. ‘Maak me maar wakker als de oorlog voorbij is.’  Toch verloor ze ondanks dat geen moment haar gevoel voor humor en mijn oma vertelde wel dat ze soms over de grond rolde van het lachen door tante Ber’s opmerkingen, acties en verhalen in die periode en alle jaren daarna. Tante Ber werkte tijdens de oorlog in de gaarkeuken van Haarlem. Iets waar al haar familieleden altijd gekscherend van zeiden dat ze daar het beste op haar plek was in verband met haar voorliefde voor eten. Tante Ber bereikt de leeftijd van 87 of 89 jaar, hier laat mijn geheugen me in de steek. Op dat moment wordt een verhuizing naar een verzorgingshuis afgedwongen, iets waar ze zelf helemaal geen behoefte aan heeft, maar wat blijkbaar nodig is volgens de mensen die haar dagelijks zien, onder andere tante Nel die ondertussen bij haar om de hoek woont in Bloemendaal. Dat het nodig was daar twijfel ik niet aan, dat tante Ber het niet kon accepteren nog minder. Net zoals mijn opa en mijn vader en mijn oom John had ook mijn tante Ber geen moeite met het loslaten van het leven op een moment waarop zij vond dat de vooruitzichten niet langer de moeite waren. En dus overleed zij in haar eigen bed, in haar eigen huisje, in de nacht voorafgaande aan haar verhuizing naar het verzorgingshuis. Toen het telefoontje kwam konden we er allemaal over eens zijn dat het weliswaar onverwacht kwam, maar dat het evengoed geen verassing was. Met een lach en een traan namen we onbezwaard afscheid van een geweldige persoonlijkheid. Pielage is zoals Pielage doet en zij bewees dat maar weer eens. 

Van links naar rechts: Oom Hans Oom Tom en mijn oma Louise.
Van links naar rechts: Oom Hans Oom Tom en mijn oma Louise.

Hans Pielage was ook een karakter. Deed dingen op zijn manier, eigenwijs, onderzoekend.

Avontuurlijk ingesteld, liet zich soms het hoofd op hol brengen over dingen die hij hoorde en las en trok af en toe te snel of verkeerde conclusies. Dit leidde dan tot acties met gevolgen die koerscorrecties nodig hadden. Het deed hem belanden in verschillende onwaarschijnlijke situaties, en resulteerde meer dan eens in levenslange plagerijtjes van zijn broers en zussen. Het mooiste aan de verhalen van Oom Hans vind ik de ogenschijnlijke zelfreflectie die deze man moet hebben gehad en de humor waarmee zijn bereidheid om van mening te veranderen gepaard ging als hij besefte dat hij te snel was geweest met zijn oordeel. Vergissen is menselijk en je leert ervan. Iets wat we vandaag de dag veel moeilijker kunnen toegeven, ondanks dat we dankzij het sociaal media tijdperk vaak een eenzijdig belicht oordeel vellen.

 

Oom Hans was in de aanloop jaren naar de oorlog lid van de NSB. Hij kon zich in eerste instantie vinden in een deel van de retoriek van de Nationaal Socialistische Beweging, zoals ik me vandaag de dag kan inbeelden hoe veel mensen zich nu ook kunnen vinden in een deel van  de retoriek van Wilders en Baudet.

 

De NSB speelde in op de zorgen en onzekerheid van de mensen die aanwezig was in ons land als gevolg van de economische crisis en het onvermogen van onze overheid om de gevolgen van deze crisis adequaat te bestrijden. De NSB (be)werkte het systeem. Onder leiding van Mussert en zijn directe werknemers, bestaande uit academici en intellectuelen. Deze mannen met een goede reputatie van degelijkheid en kundigheid wekten veel vertrouwen. De stichting kleurde bovendien keurig binnen de bestaande wettelijke lijntjes en kreeg mede hierdoor een betrouwbaar imago dat hun ideologie wel uit waarheden en feiten moest bestaan en het land des gevolgen naar betere tijden zou kunnen leiden. Maar ondanks dat het zich keurig aan de letter van de wet hield streefde het evengoed wel naar ongedeelde macht.

 

Op het moment dat Duitsland ons land binnenviel was door radicalisering het NSB ledental al enorm gedaald en ook Hans wist niet hoe snel hij zich er los van moest maken toen hij zich realiseerde wat volgens de NSB ‘goede en acceptabele oplossingen’ waren voor de moeilijke tijden waar ons land doorheen ging. Hij heeft zijn vergissingen altijd erkend en de weg naar andere inzichten eveneens. Natuurlijk is hij er levenslang mee gepest door de familie die dat elke familiegelegenheid gebruikte om hem te plagen of uit te dagen. Vergeten kon hij het nooit en dat lot accepteerde hij gelaten.

Vervolgens heeft Hans niet stil gezeten in de oorlog.  Hij hielp zijn vader met de zorg voor het gezin en het leveren van levensmiddelen aan een joodse jonge vrouw die zich in een Nederlands kamp bevond.

Ook was hij tijdens de slag om Berlijn in Berlijn.

Niemand die me meer kan vertellen waarom, maar hij was erbij en hij zal doodsangsten hebben uitgestaan want hele delen van de stad werd met de grond gelijk gemaakt als gevolg van de hevige gevechten. Zo kwam het dat, volgens verschillende onafhankelijke bronnen binnen de familie, het meest onwaarschijnlijk voorval zich voor deed:

 

Op 2 mei 1945 gaf Berlijn zich over na een hevige slag welke op 21 april begonnen was. Op dit moment was Ludwig Steef de Stadtpräsident, ofwel de burgermeester. Hij werd ontzet en afgevoerd door het Sovjet leger. In de chaos dagen die volgde bleek er een noodzaak te zijn voor een symbolische burgermeester, in verband met internationale wetten enzovoorts, om dingen gedaan te krijgen, rond te krijgen, in gang te zetten. Ze plukten zonder nadenken het eerste voorbijlopende gezicht van de straat en benoemde deze tot burgervader. Dit bleek Hans te zijn. Binnen 24 uur werd hij vervangen door een zorgvuldiger uitgekozen man, een Berlijn, Arthur Werner. Je zal het nergens terug kunnen vinden in de geschiedenisboeken, hoe Hans Pielage de eerste burgemeester werd van Berlijn na de val van de stad, de 24 uurs stroman burgemeester. Maar het maakt wel voor wederom een prachtig verhaal in mijn familiegeschiedenis. 

Na de oorlog werd hij danser en uiteindelijk werd hij dansleraar en was de eigenaar van een Haarlemse dansschool. 

Mijn overgrootvader, Jan Pielage, de vader van de zeven mensen die ik zoveel heb benoemd en beschreven de afgelopen jaren was een goede vriendelijke man. De verhalen zijn er dat hij barstte van de goede zaken ideeën en altijd weer een ander idee had om zijn gezin te onderhouden. Vaak slim en goed doordacht, met bergen potentieel. Toch moest hij meer dan eens opnieuw beginnen door financiële complicaties. Jan was namelijk ook een man die altijd iedereen hielp, voor iedereen klaar stond en nooit weg keek als iemand iets tekort had.

‘Betaal me maar wat je kan missen.’ En bij tijd en wijlen konden veel mensen helemaal niets missen.

 

Jan was een reclame man, maar hij heeft ook een stoffen winkeltje gehad en heeft zijn geluk beproefd als tabakshandelaar, met een winkeltje aan de Spekstraat 1, te Haarlem. Van deze laatste zijn nog wel officiële archief documenten te vinden in Haarlem. 

van links naar rechts: een winkel van Jan Pielage, een reclame voor het tabak merk Loko met een hoofdrol voor kleine Guus, een reclame voor het merk Sooklien met een kleine Ber, een reclame voor melk met wederom een rol voor een jonge Ber en reclame foto's voor de Gruyter met mijn overgrootmoeder en haar zoontje Guus in de hoofdrol.  De vier oudste kinderen van het hier nog jonge gezin  van Jan en Toos Pielage: Hans, Guus, Ber en Wil. 

Jan Pielage
Jan Pielage

In zijn hoedanigheid van veelzijdige zakenman huurde hij regelmatig de diensten in van Emile Frank, een reclameschilder waaruit een vriendschap ontstond.

Nu ken ik het persoonlijke verhaal van deze meneer Frank niet en het is ook niet aan mij om zijn verhaal te vertellen denk ik, maar ik heb wel wat onderzoek gedaan en daar enige conclusies aan verbonden.

Emile Frank was een joodse man en trouwde 8 februari 1941 met Jetty Swaab. Veel joden trouwden in de begin jaren van de oorlog omdat het hoop bood, ze niet wisten of ze de oorlog zouden overleven, maar ook met de hoop om  deportatie te voorkomen.

 

In eerste instantie werden namelijk vooral ongehuwde mannen afgevoerd. Maar dat hield niet lang stand en al snel werden zowel Emile als zijn vrouw gedeporteerd. Emile kwam in eerste instantie in Westerbork terecht en in die tijd schreef mijn overgrootvader meerdere malen tot het Reichskommissariat, in Den Haag met verzoek om hun vrijlating. De laatste brief schreef hij op 21 februari 1943. Ook fungeerde de van Vlietstraat 76 als correspondentieadres voor de echtlieden, waarna mijn overgrootvader hoogstwaarschijnlijk probeerde zorg te dragen dat de brief de ander bereikte en probeerde hij Emile in Westerbork van levensmiddelen te voorzien. Uiteindelijk overleeft Emile Frank de oorlog niet. Op 8 maart schrijft hij nog een brief aan zijn vrouw waarin hij hoopvol aangeeft dat hij haar volgende verjaardag weer samen met haar te zijn. Op 26 Maart 1943 wordt hij in Sobibor vermoord. 

4 mei 2024.

 

Mijn wens dit jaar is dat we beseffen hoeveel geluk we hebben dat we hier in vrijheid en met toegang tot alles wat we nodig hebben mogen leven. Dat we mogen leven zonder overleven.

Mijn wens is dat we beseffen dat onze geografische locatie van geboorte niets afdoet aan het feit dat onze medemensen onze hulp nodig hebben en bovendien net zoveel recht hebben op een veilig bestaan. Dat we ons herinneren waar onze voorouders voor gestreden hebben en waarom. Dat we ons herinneren dat wij bevrijd en geholpen zijn door de geallieerden en dat wij nu die geallieerden kunnen zijn op onze eigen manier voor de mensen die vandaag hulp nodig hebben. Dat vrijheid van geweld, honger en religie het allergrootste goed is en geen privilege zou mogen zijn maar een mensenrecht.

Dat we leren dat onze gevoelens geen feiten zijn en dat feiten onze goedkeuring niet nodig hebben. Dat we begrijpen dat we beslissingen nemen en conclusies trekken en aannames doen op basis van informatie die constant aan verandering onderhevig is en dat we daarom ook onze beslissingen en conclusies en aannamen aan diezelfde verandering onderhevig moeten laten zijn.

Mijn wens is dat we als samenleving groeien in onze bereidheid om net als mijn oud oom Hans van onze fouten leren in plaats van vast te houden aan oude standpunten om een gevoel van gezichtsverlies te voorkomen. Er is geen schande in het bijstellen of zelfs compleet veranderen van je mening of standpunt. Dat we trots leren zijn op nieuwe vergaarde inzichten en dat we altijd blijven leren.  Mijn wens is dat dit vanzelf zal gaan voor toekomstige generaties.

Mijn hoop is nu en altijd vrede, veiligheid, liefde en rechtvaardigheid voor iedereen.

 

4 mei 2024

Vandaag herdenken we en dat is meer nodig dan ooit.

Morgen vieren we onze vrijheid en ik ben meer dankbaar dan ooit.

 

Ik wens jullie bedachtzame en mooie dagen.

Bedankt voor het lezen.

Klik hier voor alle verhalen van de afgelopen jaren. 

 

 

Mirjam

Ps. Mochten er  (dichtbij of verre) familieleden zijn die dit lezen en die meer info en verhalen hebben over het zevental of mijn vader en zijn broers en zus en hun ouders etc, dat ik nog niet ken of heb opgeschreven, niet noodzakelijk gerelateerd aan '40-'45 of Indonesië (als zijn meer verhalen en nieuwe inzichten wel zeer welkom!) en jullie zouden me graag contacten naar jullie hebben geen contact gegevens van mij? Mail me op pielagem@outlook.com

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Mireille (zaterdag, 04 mei 2024 07:55)

    Amen. Het zijn zulke onrustige tijden, angstige tijden ook. Het is bizar dat we een eeuw later weer in deze situatie belanden. Weer in dezelfde valkuil lijken te trappen. Er zijn veel 'oom Hansen' nu die in de mooie beloftes geloven van mensen die misbruik maken van de situatie en volop zondebok politiek en propaganda toepassen. Parallel universum. Onvoorstelbaar maar het is er echt.
    Ik deel jouw wensen Mirjam. Laat er een kentering plaatsvinden. Niet overal op tijd helaas maar laten we hopen dat erger wordt voorkomen.
    Dank je wel voor weer een mooi verhaal ❤️